IPRED-lagen

Suck. Imorgon börjar den härliga IPRED-lagen gälla. För er som inte är så insatta så innebär IPRED-lagen att din internetoperatör från och med imorgon kan tvingas att lämna ut de uppgifter som är kopplade till din IP-adress ifall de misstänker att du laddar upp upphovsskyddat material. Med lite enklare ord så kan t.ex. Telia lämna ut ditt namn, adress och så vidare ifall det kommer fram att du fildelat. Sedan åker du fast. Men jag laddar ju inte upp, tänker de flesta, men grejen med fildelning är just att man laddar upp samma fil som man samtidigt laddar hem, så därför blir alla som laddar hem också drabbade. Fan.

Okej. Skivbolagen förlorar pengar, folk går inte på bio, artisterna har inte råd att göra sin grej längre. Det är mycket bullshit som man hört de senaste 5 åren, men trots den här "hemska fildelningshärvan" som förstört så mycket lyckas t.ex. den lilla biografen här i Härnösand gå runt, och varje år kommer det upp typ 5 nya namn i artistväg som slagit igenom? Känns liksom lite tveksamt att de skulle gå på socialbidrag eller liknande?
Men okej. Någonstans där i bakgrunden har man väl ändå förstått de som är emot fildelning, eftersom att det är gratis. Skulle väl förmodligen inte uppskatta om min stora film som jag producerat i typ ett års tid går att klicka hem på några minuter.

Iallafall. Enligt denna lag menas att du, som sitter hemma och tankar hem något trevligt album du velat lyssna på eller kanske en film du velat se, några dagar senare kanske får hem ett trevligt "varningsbrev" med ett "krav" där du uppmanas att sluta med detta, annars kanske du får böta.
Låter inte så farligt, eller hur?

Men den här lagen, det är något helt annat. De menar på att de har rätt till att få våra uppgifter från internetleverantörerna bara för att detta "varningsbrev" eller "kravbrev" som det också så fint kallas, ska kunna skickas ut till oss, för att varna oss om att det vi gör är olagligt, och att det måste upphöra omgående.

De som är lite insatta vet lika väl som jag att så kommer det inte alls bli.  Kolla på andra länder där denna lag gäller, där "kravet" i detta brev som så trevligt blir hemskickat är en räkning på tiotusentals kronor, och "varningen" består av ett hot att om man inte betalar, då jäklar kommer de gå till domstol, och där kan ju räkningen bli upp mot hundratusentals kronor. Vilken Svensson-familj har råd eller ens en chans mot skivbolagens advokater? Bara att betala och se glad ut.

Klart flera artister stöttar lagen eftersom den utges på ett sådant positivt sätt i media och i debatterna där det lovordas om att fildelningen kommer att försvinna, ja gud ja, då kommer det genast upp små pengatecken i ögonen på b.la. skivbolagen. Förstår de inte att t.ex. många artister fått större respons pga fildelningen, då exempelvis många album laddas hem, som kanske aldrig skulle köpas av personen i fråga. Denna person som kanske sedan KÖPER en biljett till deras spelningar, beslutar att besöka festivaler, m.m. Kanske är roligare om en miljard människor ser en film, än att 100 000 ser den som betalat för den? Handlar allt om pengar?

Tycker fler kändisar borde ha samma attityd mot fildelning som Timbuktu skriver här.


Finns bara en sak att säga om den här idiotlagen.
Laglig utpressning.

Kommentarer
Postat av: Hemlig.

Om det var jag som var skivbolagen, hade jag troligtvis gjort samma sak. faktiskt.



Men nu är jag ju inte det, så..

Jag håller med dig.

Samtidigt som vi fixar så att film/musikindustrin slutar vara så pengakåta, tycker jag vi kan göra samma sak med sportindustrin... to hell with massiva löner för att leka~ wow.

Nämen ja, sålänge jag slipper böter, så får de ipreda så mycket de vill.



Btw, antar att du redan känner till ONESWARM?

Några svenskar som trollade fram ett nytt program för fildelning. Ett som hjälper dig att vara anonym, thus untrackable. Så, tanka friskt, yeah.

2009-03-31 @ 23:44:12
Postat av: Marie

Har hört någonting om det, är det Oneswarm som Piratebay kommit ut med? Eller den heter något i stil med Ipreddata eller något va?



Hur funkar det?

2009-04-01 @ 01:01:37
URL: http://maryloue.blogg.se/
Postat av: Samantha

vill också veta vad det är och hur det funkar. Kiss också, jag som laddar hem massa sen imorse som inte är klart än :S och mina serier.... I'm a dead woman. hur ska jag nu kunna leva? Smallville säsongen nr. 8 kommer ju inte ut på bra länge :S :S ååhh.. orka köpa för 500 kr???

2009-04-01 @ 01:29:27
URL: http://samanthasanchez.blogg.se/
Postat av: Anonym

äsch, jag laddar hem ändå. är väl inte sån stor risk att åka dit, om man tänker på hur många som fildelar här i Sverige..

2009-04-01 @ 15:57:17
Postat av: Rowbeen!

Haha, men det är bara sjukt, dom sa att filmer skulle slutas köpas då man kunde spela in filmer ifrån teven, ingen skulle köpa musik då radion kom osvosv

tro när dom ska fatta att mp3 är "den nya grejjen" :P

2009-04-02 @ 15:03:01
Postat av: Marie

Rowbeen, håller med.. det är ju deras fel att de inte vaknade tidigare och följde med i utvecklingen.

vem vill köpa en CD liksom? ingen..

2009-04-03 @ 19:33:23
URL: http://maryloue.blogg.se/

Hur man skriver en kommentar till inlägget:

Vem du är:
Kom ihåg mig?

Din hemsida/bloggadress:


Dina ord:

Trackback
RSS 2.0